Lucy Maud Montgomery, autorka „Ani z Zielonego Wzgórza”, była zarówno uznaną pisarką, jak i świetną kucharką. Mogli się o tym przekonać, na lekcji języka polskiego, uczniowie klasy VI a, którzy zapragnęli dowiedzieć się co kosztowała Ania Shirley na podwieczorek?
Przygotowali zgodnie z recepturą bohaterki smakołyki: ciasteczka bostońskie, ciasteczka pomarańczowe oraz krajankę kajmakową (ciasteczka warstwowe). Ta praca domowa została odrobiona perfekcyjnie i bez ociągania. Biurko i zeszyt zostały chwilowo zastąpione stolnicą, foremkami, produktami oraz piecykiem. Zapach i smak słodkości był wyborny! Przepisy zostały powielone, kubki smakowe podrażnione, a wspomnienia z niecodziennej lekcji utrwalone na fotografiach.
Dodatkowo uczniowie poznali zasady savoir-vivre przy stole. Co dokładnie? Mowę sztućców! Ułożenie widelca i noża dużo znaczy: czy nam smakowało?, czy wrócimy do tego miejsca? gotowość na kolejne danie i wiele innych. Ach ten bon ton!


