![](http://sp18sosnowiec.pl/wp-content/uploads/2024/02/W-roku-szkolnym-20232024-w-naszej-szkole-rozpoczelo-swoja-dzialalnosc-kolo-kulinarne.-Uczestnikami-kola-sa-uczniowie-klasy-I-724x1024.png)
Program koła uwzględnia najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i zasad zdrowego odżywiania się. Głównym jego celem jest rozwijanie w dzieciach kulinarnych zainteresowań oraz wdrażanie do stosowania zdrowych nawyków żywieniowych.
Cele: – wdrażanie do dbania o higienę osobistą podczas przygotowywania i spożywania posiłków; – przestrzeganie zasad bezpieczeństwa obowiązujących podczas przygotowywania posiłków; – poznawanie podstawowych pojęć związanych z gotowaniem np. gotowanie, siekanie, szczypta, smażenie – nabywanie podstawowych umiejętności potrzebnych podczas przygotowywania potraw np. mieszanie, ubijanie piany, rozdzielanie jaj itp.; – zdobywanie umiejętności wykorzystywania prostych przepisów kulinarnych w praktyce; – kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania się; – poznanie elementarnych zasad savoir-vivre podczas posiłków; – rozwijanie umiejętności współpracy i pracy w grupie.
![](http://sp18sosnowiec.pl/wp-content/uploads/2024/02/1708288727739-1024x1024.jpg)
![](http://sp18sosnowiec.pl/wp-content/uploads/2024/02/1708288769646-1024x1024.jpg)
![](http://sp18sosnowiec.pl/wp-content/uploads/2024/02/1708288889008-1-1024x1024.jpg)
![](http://sp18sosnowiec.pl/wp-content/uploads/2024/02/IMG-20240216-WA0018-768x1024.jpg)