Jesień bezsprzecznie kojarzy się z jabłkami. 22 września obchodziliśmy w naszej szkole „ Święto Jabłka”. Była to akcja prozdrowotna z celem głównym – zachęcanie uczniów do spożywania jabłek jako źródła witamin i kształtowanie nawyku zdrowego odżywiania.
Motyw jabłka towarzyszył nam przez cały dzień. Wychowawcy rozmawiali z uczniami na temat witamin i wartości odżywczych , które kryją w sobie nasze rodzime owoce. Była też okazja, aby przypomnieć, że jedzenie warzyw i owoców jest podstawą, by zapewnić sobie zdrowie, witalność i zminimalizować ryzyko wielu chorób.
Podczas zajęć uczniowie wykonali szereg zadań z jabłkiem w roli głównej: nadawali imiona, ważyli, opisywali wygląd zewnętrzny, obierali owoc na czas, mierzyli długość skórki, wreszcie przygotowali surówkę z jabłka i marchewki z ulubionymi dodatkami np. sokiem z cytryny, rodzynkami, czy orzechami laskowymi oraz wykonali owocową wycinankę.
Było dużo śmiechu, dobrej zabawy, pozytywnych emocji.
Oto uczniowie, którzy posiadali „Najcięższe jabłko z klasy”:
1a Pola Smolak – 431g
1b Dawid Wlazłowski – 400g
2a Laura Grzelec – 410g
3a Mikołaj Hangiel – 574g
3b Maksym Urgacz – 512g
Dziś już wszyscy uczniowie naszej szkoły wiedzą, że jabłka są zdrową smaczną przekąską i nie powinno go zabraknąć w codziennym jadłospisie.